Ny dansk svampeart er fundet – University of Copenhagen

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

CMEC DANSK > Medier og pressemeddelser > Pressemeddelelser og nyheder > Ny dansk svampeart er ...

04. september 2012

Ny dansk svampeart er fundet

FRA SKOVBUNDEN

En ny svampeart ved navn Hebeloma griseopruinatum er nu officielt kommet på verdens liste over arter. Svampen, hvis navn kan oversættes til 'den gråduggede tåreblad', blev opdaget på Vestsjælland under en svampetur ledet af postdoc Jacob Heilmann-Clausen fra Københavns Universitet.

Svampen 'Den gråduggede tåreblad'

Svampen 'Den gråduggede tåreblad'.
Klik på billedet for at se det i stort format

Under en svampeudflugt til Eskebjerg Vesterlyng i 2009 fik postdoc Jacob Heilmann-Clausen fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klimapå Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet en svamp i hånden, der så særlig spændende ud.

Efter grundige ekspertundersøgelser er svampen nu officielt blevet stemplet som en helt ny art.

Svampen er set en enkelt gang før i henholdsvis England og Tyskland, men først nu er den beskrevet takket være det danske fund. Den videnskabelige beskrivelse af svampen er netop udgivet i tidsskriftet Fungal Diversity.

- Vi opdager jævnligt arter, der ikke er set før i Danmark, men det er noget ganske særligt, når en dansk svamp bliver beskrevet som ny for verden, udtaler postdoc Jacob Heilmann-Clausen.

Lever i intimt samliv med plante

Svampen blev opdaget i Eskebjerg Vesterlyng, et naturskønt område med gamle artsrige overdrev og krat. Her lever arten i et intimt samliv med planten soløje, ligesom man kender det for populære spisesvampe som kantareller, rørhatte og trøfler, der er afhængige af et samliv med træer

Den nye art er dog næppe en særlig appetitlig ingrediens til aftensmaden.  Flere nærtsbeslægtede arter er nemlig giftige, og forskerne vurderer, at det også gælder den nye art.

- Interessen for spisesvampe er stor i Danmark, men få mennesker tænker over, at svampe udfører vigtige funktioner i naturen. De nedbryder dødt materiale og sørger for, at næringsstoffer bliver cirkuleret videre i systemet. Alligevel ved vi stadig meget lidt om, hvor mange svampearter, der findes på verdensplan. Selv i Danmark er der mulighed for langt flere opdagelser af denne type, fortsætter Jacob Heilmann-Clausen.

Frivillige svampeentusiaster værdifulde for videnskaben

Registreringen af den nye svampeart blev foretaget af Danmarks Svampeatlas, som bruger frivillige svampeinteresserede til at kortlægge Danmarks svampe.

I løbet af de første tre projektår er ca. 160.000 fund af mere 2000 arter indtastet i projektdatabasen, herunder adskillige arter der ikke tidligere er set i Danmark.

Projektet Danmarks Svampeatlas er støttet af Aage V. Jensens Naturfond, og er sat til at løbe frem mod 2014. Jacob Heilmann-Clausen ser gode muligheder for at flere nye arter kan nå at blive beskrevet:

- Aldrig før har vi haft så grundig en undersøgelse af de danske svampe. Takket være den frivillige arbejdsindsats kan vi nå meget på de få år, projektet er sat til at køre. Jeg tror, at der er meget nyt at opdage.

Den videnskabelige beskrivelse af Hebeloma griseopruinatum er udgivet online den 11. august 2012 i tidsskriftet Fungal Diversity, European Species of Hebeloma Section Theobromina, DOI 10.1007/s13225-012-0188-3

Postdoc Jacob Heilmann-Clausen, telefon: 35 32 12 30 / mobil: 23 83 99 97.