Center for Makroøkologi, Evolution og Klima er forlænget – University of Copenhagen

CMEC DANSK > Nyheder og medier > Pressemeddelelser og nyheder > Center for Makroøkolog...

27. september 2013

Center for Makroøkologi, Evolution og Klima er forlænget

INVESTERING

Danmarks Grundforskningsfond har besluttet at forlænget ni Centers of Excellences forskningsbevillinger frem til år 2019. Fem af grundforskningscentrene bor på Københavns Universitet og bliver drevet af universitetets forskere. Med forlængelserne af de fem centre følger 224 millioner kroner til at føre centrenes forskning videre ind i næste fase.

Tilbuddet om forlængelse af forskningsbevillingerne kommer efter en midtvejsevaluering, hvor internationale ekspertpaneler har undersøgt den forskning, centrene har begået i første bevillingsperiode samt perspektiverne i centrenes planlagte aktiviteter frem mod 2019. De udvalgte centre beskrives som førende inden for deres felt – både nationalt, men også i internationale sammenhænge.

- Vores grundforskningscentre bedriver forskning på højt internationalt niveau. Jeg er glad for, at de internationale ekspertpaneler, der nu har midtvejsevalueret de fem af vores 26 centre fremhæver centrenes resultater og gode forskningsmiljøer og forlænger bevillingsperioden. Det kræver investering i grundforskning at ligge blandt de bedste universiteter, når det gælder produktion af banebrydende ny viden, men også hvad angår ambitionen om at ændre verden via innovation, siger prorektor for forskning og innovation, Thomas Bjørnholm.

Levested for Afrikansk Viol. Foto: Steffen Brøgger-Jensen.

Levested for Afrikansk Viol. Download pressebilledet i høj opløsning. Foto: Steffen Brøgger-Jensen.

Eksperterne har især fremhævet de dynamiske forskningsmiljøer, der er opstået i centrene, som et af grundelementerne bag den høje kvalitet, som centrene leverer. Centrene gør det muligt at både ph.d.-studerende, unge og mere etablerede forskere kan arbejde sammen på kryds og tværs af faglighed, hvilket ofte fører til kreative tilgange til problemstillingerne.

De store spørgsmål

De fem centres forskning søger alle at afdække svaret på nogle af naturvidenskabens helt store spørgsmål. Hvordan er universet opstået? Hvordan er planeterne i solsystemet opstået, og hvordan er en vandrig planet som jorden blevet til med livet som vi kender det som følge? Hvad bestemmer fordelingen af liv på jorden, og hvordan påvirker klimaet fordelingen i dag – og i fremtiden? Hvad skete der under sidste istid, hvor 65 procent af store pattedyr uddøde, og hvilken rolle spillede klimaforandringer i processen? Og hvordan forklarer og beskriver vi matematisk, den symmetri, der er at finde overalt i naturen?

De fem Centers of Excellence på Københavns Universitet, der netop har fået forlænget deres bevilling, er:

Center for Particle Physics – DISCOV-ERY (40.000.000 kr.)
Centerleder: Peter Hansen

Center for Symmetry and Deformation (SYM) (40.000.000 kr.)
Centerleder: Jesper Grodal

Center for GeoGenetics (50.000.000 kr.)
Centerleder: Eske Willerslev

Center for Macroecology, Evolution and Climate (50.000.000 kr.)
Centerleder: Carsten Rahbek

Center for Star and Planet Formation (44.000.000 kr.)
Centerleder: Martin Bizzarro

Københavns Universitet er i alt vært for 26 grundforskningscentre fordelt over de seks fakulteter samt en række tværvidenskabelige forskningsenheder.

Chefkonsulent Charlotte Autzen
KU Kommunikation