Lykken er at se på fugle – University of Copenhagen

16. september 2016

Lykken er at se på fugle

Skovfred

Ph.D. studerende Lykke Pedersen, fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, har været på tur i Gribskov med uledsagede flygtningebørn. Det giver dem værdifuld læring om dansk natur og gør dem derved mere trygge i deres nye omgivelser.

Unge asylansøgere fra Yemen, Somalia og Afghanistan fik en lærerig oplevelse i den lokale natur, da PhD studerende Lykke Pedersen fra Center for Makroøkoloig, Evolution og Klima, der er en del af Naturhistorisk Museum, holdt naturskole i skoven omkring asylcenteret Center Gribskov.

PhD studerende Lykke Pedersen viser og fortæller flygtningebørn fra Center Gribskov om den danske natur.
(Foto: Lisbeth Eckhardt-Hansen)

Gribskov er det første møde med Danmark og det sidste stop på flugten for børn der flygter alene. De bliver alle modtaget i Røde Kors Asylcentret midt i Gribskov. Mange af børnene er utrygge ved skoven, fordi de fleste kommer med politiet midt om natten, hvor det kan virke skræmmende at køre den sidste kilometer gennem skoven i bælgmørke. Derfor har de brug for at få et indblik i deres nye omgivelser og lære den danske natur at kende.

Besøget fra Lykke Pedersen gav en god introduktion til de nære omgivelser i den fredede skov, som byder på masser af naturoplevelser året rundt.
Lykke Pedersen nød at få lov til at give sin glæde ved naturen videre,

Jeg kunne mærke at børnene var dybt taknemmelige og glade for at få lov til at slippe virkeligheden for en kort stund. Det var skønt at se dem blive fascineret af lyden fra en bogfinke, smagen af en spiselig skørhat og synet af en musvåge i kikkerten”.

Flygtningebørnene var meget fascinerede af oplevelserne i den danske natur.
(Foto: Lisbeth Eckhardt-Hansen)

Børnene kender tornskadens rejse
Historien om den lille og ekstremt stærke Rødryggede Tornskade gav særlig genklang hos børnene. Den lille fugl har nemlig – som mange af flygtningebørnene - taget den lange rejse fra det sydlige Afrika. De unge asylansøgere kender til turen gennem Sarharaørkenen og mange har, præcist som den lille fugl, krydset Middelhavet og rejst gennem Europa, inden de landede i Gribskov.

Jeg oplevede en stor interesse fra børnenes side. Især fortællingen om den rødryggede tornskade og deres trækrute fra det sydlige Afrika til Europa virkede til at gøre stærkt indtryk. Formentlig fordi en del af børnene var ankommet til centeret med politiet natten forinden”, fortæller Lykke Pedersen.

Udover historiefortælling blev der først vist billeder af hjorte, ræv, grævling og ugler. Derefter blev det tid til at finde kikkerten frem og gå på opdagelse i skoven. Tornskaden var desværre allerede på vej sydover. Men det blev til en masse svampe, biller og bænkebidere og et fløjt fra en musvåge.

Lykke Pedersen
lypedersen@snm.ku.dk