'Uddøde' træer genfundet – University of Copenhagen

28. februar 2012

'Uddøde' træer genfundet

Historier om uddøende arter er alt for almindelige, men nogle gange vender 'uddøde' arter tilbage. To træarter, der frygtedes udryddet, er begge genopdaget i Tanzania.

Professor Neil Burgess fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima arbejdede med WWF i genopdagelsen af ​​træerne i et yderst truet skovområde i Tanzania.

"Det er en sjælden fornøjelse at genopdage arter, som man antog var uddøde", siger professor Neil Burgess. "Det er en ekstra chance for at bevare arterne, og det er vigtigt, at vi nu fokuserer vores indsats på at bevare deres levesteder."

De kystnære skove i det østlige Afrika er vigtige globale hotspots for planter og dyr med næsten 2000 arter, som kun er kendt fra disse områder. Men skovene i det sydøstlige Tanzania er under stigende pres fra landbrug, skovbrande og udvidelse af bycentre.

Fra formodet uddød til kritisk truet

De genfundne træer omfatter et "koral træ" Erythrina schliebenii, som blev fundet i et klippefyldt terræn, der ikke bliver dyrket. Træet er desuden modstandsdygtig over for skovbrande takket være dets tykke bark, hvilket måske har været grunden til dets overlevelse. Desværre er der endnu kun observeret en håndfuld af træerne, hvorfor det anbefales, at arten straks bliver registreret som kritisk truet.

Den anden genopdagede træart Karomia gigas er mindre modstandsdygtigt. Det er ikke naturlig beskyttet mod brande, og det blev fundet i en skov, som udnyttes til tømmer. En tilsvarende registrering som kritisk truet er derfor blevet anbefalet.

Yderligere oplysninger er tilgængelige online fra det seneste nummer af Journal of East African Natural History, tilgængelig online på http://www.bioone.org/loi/eanh

Eller kontakt Professor Neil Burgess, ndburgess@bio.ku.dk