Radio
Listen to radio programmes where researchers from the Centre for Macroecology and Evolution talk about the latest research in biology, biodiversity and climate change, among other things.
(The following radio shows are primarily in Danish)
2020
Informations podcast
Professor Katherine Richardson, leder af Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet, er gæst i Informations klima-podcast, hvor hun bl.a. afslører, at hun ikke kan lide ordet klimaløsning. Det er naivt at tro, at ny teknologi er vidunderløsningen, der skal i stedet tænkes i systemer og processer som dem, vi kender fra naturen.
Lyt til podcasten hos Information
P1 [Morgen]
Michael Krabbe Borregaard er gæst i P1 Morgen, 6. marts 2020. Ny forskning offentliggjort i Nature Communications viser, at arter er nært knyttet til de områder, de er tilpasset gennem deres evolution. Det har stor betydning for, hvordan man kan bevare klodens biodiversitet.
Se også "Gåde om biodiversitet"
P1 [Orientering]
Katherine Richardson er gæst i Orientering på P1. Januar 2020.
Altinget Ajour
Katherine Richardson er gæst i Altinget Ajour, hvor hun forklarer nærmere om pointerne i sin nye bog "Hvordan skaber vi bæredygtig udvikling for alle", som er udkommet ved Informations Forlag. Januar 2020.
P1 [Morgen]
Katherine Richarson gæster P1 Morgen, hvor hun forklarer om at gentænke samfundet helt, hvis vi vil løse klimakrisen. Januar 2020.
Zetland
Australien er ramt af skovbrande uden for den normale sæson og i helt nye og uventede områder. Måske er konsekvenserne langt større end ved de normale naturbrande på kontinentet. Carsten Rahbek er gæst i Zetlands podcast. Januar 2020.
- Hør udsendelsen hos Zetland (17 min.)
Radio 4 [Vildspor]
Carsten Rahbek var med i programmet Vildspor på Radio 4, hvor han dels gav sit bud på fremtiden for biodiversiteten, dels var hudløst ærlig omkring et af de store huller på sin fugleliste. Januar 2020.
- Hør udsendelsen Vildspor (ved 49:55 min)
2019
Radio 4 [Vildspor]
Jon Fjeldså er gæst i Radio 4’s nye naturprogram Vildspor, hvor han fortæller feltarbejde i jungler, savanner og bjergtoppe og hypermoderne DNA-analyser, som bruges til at kortlægge fuglenes stamtræ. November 2019.
- Hør udsendelsen om jungler (del 1:2)
- Hør mere om i udsendelsen (del 2:2)
Radio 4 [Vildspor]
Hvad skal der til for at få en god nationalpark, og hvordan finder man ud af, hvor den skal ligge? Centerleder, professor Carsten Rahbek har været gæst i Radio 4’s nye naturprogram, Vildspor. November 2019.
- Hør udsendelsen hos Radio 4 (del 1:2)
- Hør udsendelsen om nationalparker (del 2:2)
24 Spørgsmål til professoren - Humboldts gåde
Regnskovens biodiversitet kan pakke sammen, for det er klodens bjerge, som er de store skabere af mangfoldighed. Makroøkolog Carsten Rahbek er gæst hos Lone Frank og fortæller om grundlæggende spørgsmål, der går tilbage til økologiens fader, Alexander von Humboldt, og forklarer, hvordan dansk forskning nu besvarer dem.
Science Stories
Kasper Thorup fortæller om ICARUS, et projekt der skal gøre os klogere på dyrs bevægelse ved at følge dem fra rummet. Podcast fra Science Stories. September 2019.
- Hør podcasten om ICARUS projektet (29:15 min.)
P1 Så vidt vi ved
I øgruppen Tonga er en helt ny ø opstået, med det mundrette navn Hunga Tonga Hunga Ha'apai. Men hvad kan den slags helt unge øer fortælle os om evolutionen, økologiens naturlove, og hvad der skal til for at redde klodens arter fra udryddelse? Adjunkt Michael Krabbe Borregaard fra CMEC er i studiet og giver det store perspektiv på øen fra Tonga. Februar 2019
2018
Radio24syv [Mikrofonholder]
Jorden kan tilpasse sig klimaændringerne. Men kan vi?
FN’s klimapanel varsler om globale temperaturstigninger, der vil have omfattende konsekvenser for os alle. Verdensledere og politikere prædiker grøn omstilling, men hvor langt er vi overhovedet nået? Professor i biologisk oceanografi, Katherine Richardson, og lektor i bioetik Mickey Gjerris mødes for at tage temperaturen på klimaet. Oktober 2018
P1 [Følg pengene]
Regeringens nyeste klimaudspil og ny rapport fra IPCC siger det samme: Vi skal tage klimasituationen alvorlig. Katherine Richardson fra CMEC er i studiet for at tale om hvordan vi skal forvalte miljøet på globalt niveau - uden en globalt myndighed. Hør mere om hvordan virksomheder rundt omkring er begyndt at tage ansvar for at imødegå situationen. Oktober 2018.
P1 [Orientering]
Alle verdens problemer løses med de 17 verdensmål - eller gør de?
Professor Katherine Richardson fortæller hvordan vi, samfundet, får de 17 verdensmål til at virke i praksis. Der gives blandt andet et konkret eksempel på hvordan målene har reddet en dansk trykkerivirksomhed.
Den2Radio [Museer skaber viden]
ØBIOGEOGRAFI
Adjunkt Michael Krabbe Borregaard fortæller om Øbiogeografi. Øbiogeografi handler om hvordan arter er udbredt på øer. Det kan hjælpe os til at forstå deres udviklingshistorie og hvorfor der er et fænomen, som hedder istid.
Den2Radio [Museer skaber viden]
FYTOPLANKTON: KLIMAÆNDRINGER (3:3)
Havbiolog Professor Katherine Richardson fortæller blandt andet om sammenhængen mellem fytoplankton og klimaforandringer, og hvad der kan ske i havet, når der sker klimaændringer.
Den2Radio [Museer skaber viden]
FYTOPLANKTON: ØKOLOGI (2:3)
Havbiolog Professor Katherine Richardson fortæller om forskellige sider af fytoplanktons økologi, og om hvad vandlopper gør om vinteren, når deres fødegrundlag forsvinder.
Den2Radio [Museer skaber viden]
FYTOPLANKTON (1:3)
Havbiolog Professor Katherine Richardson fortæller om de mikroskopiske fytoplankton, der har afgørende betydning for livet i havet. I første afsnit hører vi om den mangfoldighed fytoplankton besidder i forhold til udseende, størrelse og levevis.
Den2Radio [Museer skaber viden]
GAMLE FUGLE GIVER NY VIDEN
Professor Jon Fjeldså viser rundt i Statens Naturhistoriske Museums store fuglesamling, Han fortæller om hvordan DNA-analyser har givet ny viden om fugles indbyrdes tilhørsforhold. Selv er han med i en international undersøgelse af alle fugles genom (deres arvemasse). Den viden kan bruges til at forstå fuglenes udviklingshistorie eller hvordan fjerkræproduktionen kan blive mindre sårbar over for fuglesygdomme.
P1 [Orientering]
Urørt skov kan blive en milepæl for bevarelsen af dansk natur
Professor Carsten Rahbek og leder af CMEC er i studiet hos Karen Hjulmand omkring udpegningen af urørt skov. Han siger blandt andet: "Naturen er utrolig god til at være natur. Så hvis vi ikke hele tiden skal ind og røre ved den og forvalte den, så bliver naturen til natur, og arterne vi har i Danmark er tilpasset naturen, der passer sig selv". Januar 2018.
2017
Videnskab.dk
Klimaskeptiske påstande skydes ned
Professor Katherine Richardson fra CMEC gæster programmet til en snak om: Videnskaben bag temperaturstigninger og ekstremt vejr, mulige fremtidsscenarier, og hvad man siger til klimaskeptikere, der ikke tror på, at klimaforandringerne skyldes menneskelig aktivitet. September 2017.
P1 [Sidste mand slukker lyset]
Havene syrer til
Når vandet i havene bliver mere surt kan det få store konsekvenser for livet og økosystemerne i havene - og i sidste ende os. Spørgsmålet er om vi er på vej mod et skrækscenarium hvor iltproduktionen går i stå eller om naturen kan nå at tilpasse sig? Det diskuterer professor Katherine Richardson som gæst i studiet. September 2017.
P1 [Natursyn]
Dansk natur i bedene
Natur tager tid, det ved vi. Men kan man alligevel skabe klassiske danske naturtyper på græsplænerne i en helt almindelig park? Det har man forsøgt sig med i Universitetsparken ved siden af Zoologisk Museum i København. Vild Campus kaldes eksperimentet, der i år går ind i sin anden sæson. Natursyn går med for at høre om, hvor meget natur, det så er blevet til sammen med lektor Hans Henrik Bruun fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet. Maj 2017.
P1 [Natursyn]
Viden om fortidens flora kan hjælpe i genopretningen af en rig natur
Naturen i Danmark tager sig ganske anderledes ud i dag end for 150 år siden. Mange plantearter fra dengang er forsvundet fra naturen, mens endnu flere nye og lidt overraskende arter er kommet til. Tora Finderup Nielsen kombinerer sin interesse for historie og biologi i en ph.d. på Center for Makroøkologi, Evolution og Klima og fortæller om, hvad hun har fundet ud af i denne uges Natursyn fra Søndersø i Værløse, hvor seminarielærer Mortensen i 1867 beskrev floraen i detaljer. Maj 2017.
2016
24Syv [24 Spørgsmål til Professoren]
Carsten Rahbek, en af verdens førende biodiversitetsforskere
Vi står på randen af en artsmæssig massegrav, og det er tid at tage solbrillerne af. Kun hver tiende art er overhovedet beskrevet, men de uddør med en hast, som minder om dengang dinosaurerne forsvandt. Naturen skal nok klare sig, siger Professor Carsten Rahbek til Radio24Syv, men Homo sapiens kan få problemer. December 2016.
BBC Radio 4
Ring-necked Parakeet
The Ring-necked Parakeet (Psittacula krameri), native to parts of South Asia (India, Pakistan, Bangladesh, Myanmar) and the Sahel of Africa (from Guinea and Senegal up to Somalia), has settled in several European cities. Postdoc Diederik Strubbe
- Hør udsendelsen på BBC (14 min.)
P1 [Natursyn]
Pikachu og pindsvin
Lektor Anders Tøttrup fortæller om Citizen Science projektet Biodiversitet.Nu og Natur Tjek-appen, som er en del af Danmarkshistoriens største borgervidenskabsprojekt, hvor det handler om at pulje vores fælles viden med det endelige formål at skabe bedre betingelser for naturen. August 2016.
P4 [Nyhederne]
Amatørforskere fylder mere og mere
Almindelige borgere gør i stigende grad uvurderlige fund og observationer, som kan hjælpe forskerne. Carsten Rahbek fortæller om hvordan man bruger borgere gennem Citizen Science projekter, som eksempelvis www.Biodiversitet.Nu og Dansk www.SvampeAtlas.dk. Juli 2016.
P1 [Morgen]
Ulven kommer... måske ikke alligevel
Først var tallet 40, så var det 20-23 - og nu kan forskerne kun dokumentere, at der har været fire ulve i Danmark. Carsten Rahbek, centerleder på CMEC der har været med til at sætte spørgsmålstegn ved de mange ulve kommenterer på, hvordan sådanne fejl kan ske og hvilke udfordringer vi har for at undgå fejl i fremtiden. Juni 2016.
P1 [Morgen]
Ung kongeørn vendt tilbage til Danmark
Lektor Anders Tøttrup fortækker godt nyt om den totalfredede kongeørn. En ung ørn, der forlod Danmarks sidste år har nemlig krydset den tyske grænse og er vendt hjem igen - og om foden har den en GPS, der kan give forskerne viden om dens færden. April 2016.
P1 [Debat]
Er statsskovene for dyrebare til at sælge?
Thomas Lundhede fortæller i debatten, hvorfor skovene er så vigtige for os at beholde, hvorfor det skal være urørt skov og hvordan et salg vil påvirke naturoplevelsen for kommende generationer. April 2016.
24syv [Morgen]
Grimme insekter og planter mangler forskning - alle vil se nuttede dyr
Søde dyr som aber og pandaer både flere penge og mere opmærksomhed til sig. Hans Henrik Bruun er i studiet for at give en forklaring. April 2016 .
P1 [Radioavis]
Anbefalinger omkring Danmarks biodiversitet
Professor Carsten Rahbek kommenterer på de anbefalinger omkring biodiversitet der skal sikre vores ruede arter. Marts 2016.
P1 [Morgen]
Ulven kommer! men ikke ligeså hurtigt som vi troede
Siden man fandt en død ulv i Thy i 2012 har der været ulvefeber her i landet. Ulvens genindvandring sker ikke helt så hurtigt som tidligere antaget, fortæller Professor Carsten Rahbek, på baggrund af nye data. Februar 2016 .
P1 [Natursyn]
Sumatranæsehornets sidste chance
Sumatranæsehornet blev i sommer erklæret for uddød, men nu spirer håbet om overlevelse med en lille ny unge der er på vej. Natursyn møder Rasmus Gren Havmøller til en snak om udfordringerne med at redde Sumatranæsehornet og andre stærkt truede pattedyr i verden. Februar 2016.
2015
P1 Natursyn (6 min fra 26:00) En knap så rig natur i et rigt samfund På Wilhjem-konferencen 2015, gøres status over hvor langt myndighederne er kommet med bl.a. at stoppe tabet af biodiversitet som Danmark forpligtede sig til i 2010. Hans Henrik Bruun, biodiversitetsforsker på CMEC kommenterer i natursyn, hvilke biodiversitetsfremmende tiltag der skal til, og hvor det er vigtisgst at sætte ind politisk. November 2015.
P1 Natursyn (45 min) Kunsten at skabe mere biodiversitet i skovene En gruppe forskere brænder og saver i en gruppe træer i Gribskov i Nordsjælland for at finde ud af, om man kan øge biodiversiteten. Målet er at finde en ny balance mellem skovøkonomi og mangfoldighed i den danske natur. Biolog Jacob Heilmann-Clausen fra center for makroøkologi, Evolution og Klima tager Natursyns Jette Damgaard med i skoven. November 2015.
P1 Natursyn (8 min fra 48:00) Lytterspørgsmål om trækfugle Mikkel Willemoes fra Naturhistorisk Museum svarer på ugens lytterspørgsmål vedrørende trækfugle. Han kommer bl.a. ind på om trækfugle stadig trækker når de er vokset op i fangeskab? Hvad bestemmer en trækfugls rute, og hvor flyver de hen? November 2015.
P1 Morgen (10 min) Fugle forvirres af klimaforandringer Klimaforandringer påvirker både mennesker og dyr. Specielt fuglene får vendt op og ned på deres tilværelse i takt med at temperaturerne stiger. Peter Søgaard Jørgensen, ph.d. fra Center for Makroøkologi fortæller mere om, hvad der sker med dem, og give et praj om, hvor fuglene flyver hen i fremtiden.
P1 Natursyn (42 min) Østafrikas glemte regnskove Et tilfældigt fund af en ny abeart i 1979 blev starten på en lang række videnskabelige ekspeditioner og studieture til Udzungwa-bjergene i Tanzania. Entomolog Nikolaj Scharff viser Natursyn rundt på en aktuel fotoudstilling i anledningen af udgivelsen af bogen om de helt særlige regnskove. Oktober 2015.
P1 Morgen (10 min) Sumatranæsehornet erklæret uddød i Malaysia En specialistgruppe med forskere fra hele verden har erklæret Sumatranæsehornet uddød i malaysia. Rasmus Havmøller fra CMEC er gæst i P1 Morgen, hvor han fortæller om forskningen. Oktober 2015.
P4 Weekend (4 min fra 02:38 til 02:42) Efterlysning af fritidsforskere Jonas Geldmann besøger P4 Weekend for at fortælle om det nye forskningsprojekt Biodiversitet Nu, som skal bygge på almindelige danskeres observationer i naturen. Samtidig vil projektet forhåbentlig også give anledning til øget interesse for og bevidsthed om den danske natur. Feb 2015.
P1 Orientering (9 min fra 01:22 til 10:36) Kloden er ligeglad – men mennesket har et stort problem Opdateringen af "planetary boundaries" giver os bedre mulighed for at prioritere mellem de problemer, vi står over for. Katherine Richardson er gæst i P1 Orientering for at fortælle om den nye forskning og om at arbejde med jorden som et system, hvori problemer ikke kan betragtes isoleret. Jan 2015.
P1 Morgen (3 min fra 1:18:43 til 1:22:10) Menneskets påvirkning af jorden overskrider fire sikkerhedszoner Professor Katherine Richardson besøger P1 Morgen for at fortælle om ny forskning, der viser, at en fjerde sikkerhedszone er overskredet. "Vi ved alle sammen, at den er gal", minder Katherine os om, så derfor bør vi se det som noget positivt, når videnskaben giver os redskaber til at vurdere menneskelige aktiviteter. Jan 2015.
2014
National Public Radio (US) Birds Of A Feather Aren't Necessarily Related The American radio station National Public Radio presents the main results from the recent study mapping the most likely evolutionary tree for birds, in which researchers from CMEC took part. Dec 2014
BBC Science in Action (7 min from 16.10) Bird Evolution There are over 10,000 known species of birds across the world. Taking over four years, scientists across the world sequenced the whole genomes of 48 species of birds and their work reveals who is related to who in the bird world and how birds lost their teeth, gained their colourful plumages and learned to sing. Science in Action spoke with Dr Erich Jarvis, at Duke University Medical Centre and the Howard Hughes Medical Institute in the US, and professor Jon Fjeldså from CMEC. Dec 2014
P1 Morgen (8 min fra 06.42-06.48) Sensationel forskning om mennesker og fugle Carsten Rahbek er gæst i P1 Morgen, hvor han fortæller om de nye opdagelser inden for evolutionsforskningen, som blandt andet kan være det afgørende skridt til at udrydde fugleinfluenza. Dec 2014.
P1 Stedsans (57 min) At skrive skoven i mandtal Radioprogram om BioBlitz 2014 i Gribskov. Jacob Heilmann-Clausen fortæller om forskernes projekter i de danske skove. Jun 2014.
P1 Hjernekassen (57 min) Hvordan finder fugle vej? Lektor Kasper Thorup fortæller, hvad vi ved om trækfugles evne til at finde vej. Mar 2014.
Radio24syv (9 min fra 14.30-23.30) Gøgens træk Postdoc Mikkel Willemoes fortæller om sin nyeste forskning i gøgens træk og den overraskende indsigt forskerne har fået i hvordan fuglen finder vej til deres vinteropholdssteder i Afrika. Jan 2014
2012
P1 Natursyn (42 min) Når forskeren tager i felten Nikolaj Scharff har sammen med et internationalt hold af kolleger udforsket regnskove på tre kontinenter i mere end tyve år. Deres mission er at kortlægge klodens biodiversitet. Og det er vigtigt, for langt den største del af de plante- og dyrearter, der findes i verden er endnu ukendte for videnskaben. Dec 2012
P1 Natursyn (42 min) Blindebuk med Naturen Løftet om en ”Naturplan Danmark” er en del af regeringsgrundlaget for den nuværende regering. Planen skal komme i 2013. Carsten Rahbek hilser planen velkommen men påpeger, at biodiversiteten i Danmark er for stadigt nedadgående og efterlyser forskning i hvilke virkemidler, der kan vende denne tendens. Dec 2012
P1 Videnskabens Verden (56 min) Videnskab drevet af borgere (link udløbet) Videnskabsmændene er ikke længere de eneste, der indsamler videnskabelige data. For glade entusiaster bruger gerne timevis på at spotte galakser, rapportere om svampefund og klassificere hvalers kald. Hør Jacob Heilmann-Clausen fortælle om citizen Science i forbindelse med Danmarks Svampeatlas. Nov 2012
P3 (4 min) Ekspertquiz i svampe I forbindelse med opdagelsen af den nye svampeart i Danmark, Hebeloma griseopruinatum, udfordrer Postdoc Jacob Heilmann-Clausen P3's radioværter i en ekspertquiz om svampe.
Sep 2012
P1 Morgen (5 min) Jordens økosystem på vej mod tipping point Før i tiden talte man om hullet i ozonlaget og om, at regnskoven var verdens lunger. Og hvis den blev fældet, så ville vi alle sammen blive kvalt. Det er efterhånden længe siden. Og vi er hverken blevet brændt op af solen eller kvalt af mangel på ilt. Men hvordan er det egentlig gået med miljøet og med klodens tilstand de seneste årtier? Er den blevet værre eller bedre? Hør udsendelsen med Katherine Richardson.
Jun 2012
P1 Natursyn (44 min) Smukke uhyrer Der er stadigvæk så mange arter, vi endnu ikke har fundet. Når vi er på en ekspedition i troperne, som for eksempel Madagaskar, så er cirka ni ud af 10 edderkopper, vi samler op, oftest ikke beskrevet. De har ikke noget navn. Hør udsendelsen med Nikolaj Scharff. Jun 2012
Radio24syv (55 min) Hvad koster det rene vand og den friske luft? Det korte svar er 0,8 milliarder kr. Det er hvad, det vil koste at passe på biodiversiteten, som sikrer os rent vand og luft. Biodiversitet handler ikke kun om gule anemoner og klokkefrøer. Det handler om penge, og om at det kan koste dyrt, hvis vi ikke passer på den biologiske mangfoldighed i Danmark. Hør udsendelsen med Carsten Rahbek. Marts 2012.
P1 Orientering (8 min) Der bliver færre arter i Danmark Carsten Rahbek fortæller om rapporten Danmarks natur frem mod 2020 – om at stoppe tabet af biologisk mangfoldighed. Mar 2012
P1 Morgen (5 min) Mennesket sår frø på Antarktis Hans Henrik Bruun interviewes om frøspredning på Antarktis via turister. Mar 2012
P1 Morgen (7 min) Mere skov skal redde de danske dyr og planter Anders Højgård Petersen fremhæver hovedkonklusionerner fra rapporten Bevarelse af Biodiversiteten - En analyse af indsats og omkostninger.
Feb 2012