6 mio. DKK til at forstå fugles reaktion på klimaforandringer – University of Copenhagen

14. maj 2018

6 mio. DKK til at forstå fugles reaktion på klimaforandringer

Biodiversitet

Lektor David Bravo-Nogues fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, Statens Naturhistoriske museum har modtaget 6 mio. DKK fra Danmarks Frie forskningsfond. Pengene skal finansiere et projekt, der, baseret på museumssamlingerne, undersøger hvordan fugle gennem de sidste millioner af år har reageret på klimaforandringer. Det kan hjælpe os til at forstå fremtiden for jordens biodiversitet.

Danmarks Frie Forskningsråd har givet 6 mio. DKK til Lektor David Bravo-Nogues fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima. Pengene skal gå til projektet DEMOCHANGE, som vil, ledet fra Danmark, samle en gruppe internationale forskere for at undersøge hvordan biodiversitet har reageret på fortidens globale forandringer baseret på dinosaurernes eneste nulevende efterkommer - fuglen.

Lektor David Bravo-Nogues fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, Statens Naturhistoriske Museum, har modtaget 6 mio. DKK fra Danmarks Frie forskningsfond. Her ses han i SNMs samlinger, som skal danne grundlag for det nye projekt hvor mange forskellige fuglearter skal sekventeres (Foto: Anders Drud).

Ved at sekventere prøver fra mange forskellige fuglearter fra de biologiske samlinger på Statens Naturhistoriske Museum og Smithsonian Naturhistoriske Museum i Washington DC, undersøger forskerne hvordan fugle har reageret på klimaforandringer gennem den sidste million år.

Der har kun været få fortilfælde af tilsvarende fald i biodiversiteten, som vi oplever i dag, igennem hele klodes historie. Biodiversitet udgør grundlaget for vores samfund, og bidrager i høj grad til bærdygtige sociale og økonomiske aktiviteter. Politikker, der har til formål at bevare naturressourcer, i dag og for fremtiden, kan forbedres ved at dokumentere hvordan biodiversitet har reageret på tidligere tiders globale forandringer.

I lyset af de klimaforandringer, som det Internationale Klimapanel (IPCC) forudser, vil projektet hjælpe forskningsverdenen til at forudse om arter og biologisk diversitet, med størst sandsynlighed vil tilpasse sig eller gå tilbage, og hvor hurtigt det kommer til at ske i de kommende århundreder.

Lektor David Bravo-Nogues
Center for Makroøkologi, Evolution og Klima